hyvä työtuoli

Hyvä työtuoli ja sen edut – millainen on ergonominen työtuoli?

Hyvä työtuoli ja sen merkitystä ei voi korostaa liikaa, sillä useimmat meistä viettävät tuntikausia istuen päivittäin. Oli kyse sitten toimistotyöstä tai etätöiden tekemisestä kotona, tuolin päällä voi kulua jopa kolmasosa arkipäivästä. Työtuolin valintaan kannattaakin kiinnittää paljon huomiota ja tällä sivulla keskitymme niihin tekijöihin, jotka jokaisen olisi syytä huomioida kun mielessä on ergonominen työtuoli tai paras toimistotuoli.

Millainen on hyvä työtuoli?

Kun paras työtuoli on haussa, sen valitsemiseen vaikuttaa luonnollisesti myös henkilön yksilölliset tarpeet ja työnkuva. Alla olevat ominaisuudet pätevät kuitenkin kaikkiin laadukkaisiin ja ergonomiset toimistotuolit -kategorian tarpeisiin:

  • Säädettävyys – Hyvä työtuoli sisältää monipuoliset säätömahdollisuudet. Istuimen korkeus, syvyys, selkänojan kulma ja käsinojat tulisi olla säädettävissä, jotta tuolista on hyötyä eri kokoisille käyttäjille.
  • Selkätuki – Tuolin tulee antaa tukea koko selälle, erityisesti alaselälle. Alaselän tuki on kriittinen, sillä se auttaa ylläpitämään selän luontaisen S-kaaren ja vähentämään rasitusta. Hyvästäkään tuolista ei ole kuitenkaan hyötyä, jos siinä istuu täysin vääränlaisessa asennossa.
  • Istuinmukavuus – On selvää, että jos toimisto tuoli on istuimena jopa kahdeksan tuntia, tulisi mukavuuteen kiinnittää huomiota. Istuimen tulisi olla tarpeeksi leveä ja syvä, jotta siihen mahtuu mukavasti. Pehmusteisiin pätee sama kuin sängyn patjoihin, ne eivät saa olla liian pehmeitä, jotta paino jakautuu tasaisesti eikä aiheuta painepisteitä.
  • Käsinojat – Käsinojien tulisi olla säädettävissä ja käsivarsien tulisi levätä niissä rennosti ilman, että tämä aiheuttaa jännitystä myöskään niskassa ja hartioissa.
  • Pyörät ja liikkuvuus – Pyörät eivät ole pakolliset, jos työpiste pysyy paikallaan. Pyörät voivat kuitenkin helpottaa työpisteen käyttöä ja tuolin liikuttelua.
  • Materiaali – Materiaalin tulisi olla hengittävää ja helppohoitoinen. Usein mesh- eli verkkomateriaalit ovat suosittuja selkänojissa, koska ne antavat ilman kiertää ja pitävät käyttäjän viileämpänä. Uutta tuolia ostaessa on hyvä selvittää myös materiaalin pesumahdollisuus.

Näiden ominaisuuksien lisäksi on selvää, että tuolin pitäisi olla myös stabiili, että käyttäjä voi keskittyä töihinsä täysin. Hyvä työtuoli kestää myös käytössä pitkään, jopa 10 vuotta ilman sen kummempia huoltotoimenpiteitä. Hyvä toimistotuoli ohjaa käyttäjäänsä oikeaan istuma-asentoon.

Monissa tuolissa on myös kallistusmekanismi, joka mahdollistaa istumisen jopa 45 asteen takakenossa. Tästä voidaan olla monta mieltä, ja on tärkeämpää käyttää tauot jaloitellen, kuin tuolissa ryhdittömästi ”rönöttämällä”.

Ergonominen työtuoli ja oikealainen istuma-asento

Selkä- ja niskaongelmat ovat yleisiä vaivoja toimistotyöntekijöiden keskuudessa. Lyhyen aikaa kuka tahansa voi istua missä asennossa tahansa, mutta kun vääränlainen asento toistuu kuukaudesta ja vuodesta toiseen, kehoon alkaa muodostua pitkäkestoisia jumeja.

Oikeanlaisen tuen ja asennon löytäminen voi olla haastavaa, mutta paras työtuoli osaa myös ohjata käyttäjää oikeaan asentoon. Ihmisen selkä ei ole suora, ja sen luonnollista kaarevuutta tulisi tukea. Ergonomiset toimistotuolit mukautuvat selän muotoihin, erityisesti alaselän lordoosiin, johon usein myös kivut muodostuvat.

Kun istumme, paino jakautuu epätasaisesti, mikä voi aiheuttaa painepisteitä ja rasittaa selkärangan rakenteita. Ergonominen työtuoli ja sen muotoilu jakaa paineen tasaisesti, vähentäen rasitusta. Parempi ergonomia ei kuitenkaan tarkoita, etteikö silti välillä ole tärkeää myös jaloitella työpäivän aikana. Hyväkään toimisto tuoli ei poista jaloittelun merkitystä, jolloin veri pääsee virtaamaan aivan eri tavalla kuin istuessa.

Kun istutaan oikeassa asennossa, selkärangan ja niskan lihakset voivat rentoutua. Ergonomisesti suunniteltu tuoli rohkaisee oikeaan asentoon, jossa jalat ovat maassa ja kyynärvarret rennosti tuettuina, mikä vähentää niskan ja olkapäiden rasitusta. Kannattaa tarkkailla myös omaa pään asentoa, sillä moni kurkottaa päätään eteenpäin esimerkiksi nähdäkseen paremmin ruudulla olevan tekstin. Tällainenkin voi huomaamatta aiheuttaa jännitystä varsinkin niskan seudulle.

ergonominen työtuoli

Näin säädät työtuolin itsellesi sopivaksi

Monilla työpaikoilla käy joskus ergonomian asiantuntija, joka arvioi työasentoja ja antaa vinkkejä asennon korjaamiseksi. Käyttäjät voivat kuitenkin myös itsenäisesti säätää tuolinsa niin, että työasento olisi optimaalinen myös ergonomian näkökulmasta. Näin säädät työtuolin itsellesi sopivaksi:

  1. Aloita säätämällä istuimen korkeus niin, että jalat lepäävät mukavasti lattialla tai jalkatuella ja polvet ovat noin 90 asteen kulmassa. Jalkojen pitäisi maata tukevasti lattialla eikä reisien etureunan tulisi painaa polvitaipeisiisi.
  2. Säädä istuimen syvyys, jos se vain tuolissasi on mahdollista. Reitesi pitäisi saada tukea koko istuimen pituudelta, mutta ilman, että istuin painaa polvitaipeisiisi. Istuimen reunan ja polvitaipeen välille tulisi jäädä noin 5 cm tilaa.
  3. Säädä selkänoja niin, että se tukee koko selkääsi, erityisesti notkoa alaselkää. Monissa toimistotuoleissa on erityinen tuki alaselälle, ja sen tulisi mukautua alaselkäsi kaareen. Moni säätää selkänojan kulmaa aavistuksen taaksepäin saadakseen mukavammalta tuntuvan istuma-asennon.
  4. Käsinojien korkeutta säätäessä tulisi huomioida, että hartiat voivat olla rentoina ja että käsivarret lepäävät nojien päällä rennosti. Käsinojat voivat joissakin tilanteissa ottaa kiinni myös työpöytään, jolloin työasentoa ja esimerkiksi näppäimistön paikkaa työpöydällä pitää pohtia uudestaan.
  5. Mikäli työtuolissasi on niskatuki, säädä se niin, että se tukee niskaasi mukavasti, kun nojaudut taaksepäin. Useimmiten suositellaan kuitenkin pitämään pää erillään niskatuesta itse työskentelyn aikana.
  6. Mikäli tuolissasi on kallistus- tai keinumekanismi, säädä se niin, että voit liikkua vapaasti ja mukavasti, mutta kuitenkin niin, että tuoli tukee sinua kaikissa asennoissa. Nykyisin tätä mekanismia ei pidetään enää niin tärkeänä, vaan taukojen aikana olisi parempi nousta aina seisomaan ja jaloitella.
  7. Jalkaterät tulisi olla tasaisesti lattialla. Mikäli olet lyhyt ja jalkasi eivät ylety lattiaan, harkitse jalkatuen käyttöä.

On hyvä muistaa, että mikään yksittäinen asento ei tee kropalle hyvää, jos siinä pysyy liian pitkään. Nouse välillä ylös, jaloittele ja venyttele – se tekee myös silmillesi hyvää.

Hyvä työtuoli ja sen hinta

Ottaen huomioon, miten paljon työtuolin päällä aikaa vietetään ja miten monta vuotta ne palvelevat, laadukkaiden tuolien hinnat voi nähdä jopa melko edullisina. Hintaan vaikuttaa varsinkin materiaalit, ominaisuudet sekä merkki.

Hyvä toimistotuoli on mahdollista hankkia jo noin alle sadalla eurolla. Tällaisessa tuolissa on mukana ainakin korkeuden säätö ja selkänojan kulman säätö. On kuitenkin syytä huomioida, että säätömahdollisuuksia on rajoitetusti ja että tuoli tulee todennäköisesti kestämään käyttöäkin lyhyemmän ajan.

Jos tuoliin on valmis satsaamaan joitakin satoja euroja, niin silloin on mahdollista saada sellainen istuin, jossa on enemmän säätömahdollisuuksia sekä kestävämmät ja mukavammat materiaalit. Näihin tuoliin on usein mahdollista saada myös pidempi takuuaika.

Huippulaatuiset työtuolit maksavat noin 500–1 000 euroa, tai jopa enemmän. Näissä tuoleissa on kaikki mahdolliset säätömahdollisuudet ja uusimpia innovaatioita, kuten automaattinen paineen tunnistus. Hinta korreloi usein laadun, kestävyyden ja takuun keston kanssa.

Näin ergonominen työtuoli parantaa tuottavuutta ja terveyttä

Ergonomisen suunnittelun keskiössä on ihmisen ja hänen ympäristönsä välinen vuorovaikutus. Tavoitteena on suunnitella työtuoleja, työpisteitä ja ympäristöjä siten, että ne tukevat ihmisen anatomiaa, fysiologiaa ja psykologiaa. Näiden syiden vuoksi jokaisen työntekijän ja työnantajan tulisi olla kiinnostunut myös toimistotuolien ergonomisuudesta:

  • Epäergonominen ympäristö tai tuote voi aiheuttaa fyysistä rasitusta, mikä voi johtaa kipuihin, rasitusvammoihin ja muihin terveysongelmiin. Vääränlainen istumisasunto voi aiheuttaa nopeasti esimerkiksi niska- ja selkäongelmia.
  • Kun työympäristö on suunniteltu ergonomisesti, työntekijät voivat suorittaa tehtäviään tehokkaammin ja vähemmällä vaivalla. Tämä voi lisätä tuottavuutta sekä vähentää virheitä ja sairaspoissaoloja.
  • Ergonominen työtuoli ja sen hyödyntäminen parantaa käyttäjän kokemusta työstä, sillä se vähentää fyysistä ja mentaalista rasitusta. Mukavuus voi parantaa vähentää työstä aiheutuvaa stressiä, millä on puolestaan paljon kauaskantavia vaikutuksia.
  • Monet työperäiset sairaudet ja vaivat, kuten hiirikäsi, tenniskyynärpää ja niska- ja selkäongelmat johtuvat toistuvasta rasituksesta ja huonosta ergonomiasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *