parhaat langattomat kuulokkeet

Parhaat langattomat kuulokkeet – Katso kattava opas

Kuuloketeknologiassa on tapahtunut huimia harppauksia viime vuosikymmeninä. Esimerkkinä voidaan mainita parhaat langattomat kuulokkeet, vastamelu kuulokkeet, ja Bluetooth-kuulokkeet. Ostajalla on aiempaa huomattavasti enemmän valinnanvaraa, mikä kaikessa positiivisuudessaan voi aiheuttaa myös valinnan vaikeutta. Ennen ostoa on joka tapauksessa hyvä tutustua erilaisiin mahdollisuuksiin ja vertailla hintoja edullisimman tarjouksen löytämiseksi. Tällöin voi välttyä myös erilaisilta yllättäviltä haasteilta.

Kuuloketyyppien keskeiset erot

Erilaiset kuulokkeet on suunniteltu erilaisiin käyttötarkoituksiin ja käyttäjien erityistarpeisiin. Tässä on yleiskatsaus erilaisista kuuloketyypeistä ja niiden ominaisuuksista:

  • Hyvät nappikuulokkeet eli sisäkorvakuulokkeet: Parhaat edulliset langattomat nappikuulokkeet*, jotka työnnetään korvakäytävään. Ne ovat kevyitä ja helposti mukana kannettavia. Sopivat hyvin myös liikuntaan, matkustamiseen tai puhelinsoittoihin.
  • Peittävät kuulokkeet (over-ear): Suuret kuulokkeet, jotka peittävät koko korvan*. Ne tarjoavat yleensä paremman bassotoiston ja äänenlaadun. Suosittuja varsinkin studioissa, ammattikäytössä ja kotikäytössä musiikin kuunteluun. Vaativat enemmän tilaa, joten hankalammat kuljettaa mukana.
  • Korvan päälle asettuvat kuulokkeet (on-ear): Keskikokoisia kuulokkeita, jotka lepäävät korvan päällä*. Jonkin verran kompaktimpi vaihtoehto korvat peittäville kuulokkeille. Sopivat esim. kaupunkikäyttöön ja matkustamiseen ja voivat tarjota nappikuulokkeita paremman äänenlaadun.
  • Parhaat langattomat kuulokkeet: Nämä kuulokkeet eivät tarvitse fyysistä yhteyttä äänilähteeseen*, kuten puhelimeen. Useimmat toimivat nykyisin Bluetooth-teknologian avulla, mikä on todettu tehokkaaksi ja turvalliseksi tavaksi. Erittäin suosittuja nykyisin helppoutensa vuoksi, ei enää sotkuun meneviä johtoja. Sopivat yhteen yleisten puhelinmallien kanssa, mutta vaativat lataamista.
  • Bluetooth-kuulokkeet: Kuulokkeet, jotka käyttävät Bluetooth-teknologiaa langattoman yhteyden muodostamiseen esimerkiksi puhelimen ja kuulokkeiden välillä. Voivat olla sisäkorvakuulokkeita, peittäviä kuulokkeita tai päälle asettuvia kuulokkeita.
  • Vastamelu kuulokkeet: Kuulokkeet, jotka vähentävät tai poistavat taustamelua* aktiivisen melunvaimennusteknologian tai passiivisen eristämisen avulla. Aktiivinen melunvaimennus käyttää mikrofoneja ja elektroniikkaa luomaan vastamelua, joka neutraloi ulkoista melua. Esimerkiksi matkustajat ja toimistotyöntekijät käyttävät näitä päästäkseen eroon taustameluista.

Erilaiset kuulokkeet sopivat siis erilaisiin tarpeisiin, mikä on syytä ottaa huomioon ostopäätöstä tehdessä. Koska osa kuulokkeista vaatii aktiivikäytössä myös säännöllistä lataamista, on syytä ottaa huomioon myös käyttö- ja latausajat.

Parhaat langattomat kuulokkeet

vastamelu kuulokkeet

Langattomia kuulokkeita ostaessa ei kannata tyytyä vain ensimmäisiin marketissa vastaantuleviin malleihin. Malleissa on nimittäin paljon eroja, jotka vaikuttavat huomattavasti käyttökokemukseen. Kiinnitä huomiota näihin tekijöihin:

  • Äänenlaatu – Kuinka hyvin kuulokkeet toistavat äänen, mukaan lukien basso, keskiäänet ja diskantit.
  • Akkukesto – Kyllä, langattomia malleja pitää ladata. Vaikka tämä ei suuresti näkyisikään sähkölaskuissa, on syytä pohtia, miten pitkiä yhtäjaksoisia aikoja aiot kuunnella. Mitä pidempiä jaksoja aiot kuulokkeilla kuunnella, sitä tärkeämpää on kiinnittää huomiota lataus- ja käyttöaikoihin.
  • Lataustapa – Jotkin mallit on mahdollista ladata langattomasti, mutta useat vaativat USB-yhteyden.
  • Yhteensopivuus – Useimmiten käytetty yhteysmenetelmä on Bluetooth, josta on useita kehitysversioita (kuten Bluetooth 5.0). Pidä huoli, että laitteesi (kuten puhelimesi) ja kuulokkeet ovat yhteensopivia.
  • Istuvuus – On hyvä, jos voit kokeilla kuulokkeita ennen ostopäätöstä. Näin voit testata, miten hyvin muotoilu sopii itsellesi. Netistä ostaessa kannattaa tarkistaa, millainen palautusoikeus tuotteelle on, jos se ei sovikaan itselle hyvin.
  • Ohjauksen helppous – Osa malleista tarjoaa helpomman käyttöliittymän kappaleiden vaihtamisen ja äänenvoimakkuuden säätämisen suhteen.
  • Aktiivinen melunvaimennus – Jos käytät kuulokkeita matkustaessa tai esimerkiksi keskittymistä vaativan työn yhteydessä, kuulokkeista, jotka vähentävät taustamelua, voi olla valtavasti hyötyä. Ominaisuus lisää yleensä hintaa huomattavasti, mutta toisaalta nämä mallit ostetaan useiksi vuosiksi.

Hinta

Parhaat langattomat kuulokkeet sekä niiden hintaa ja budjettia pohdittaessa on syytä ottaa huomioon, että kuulokkeista on todennäköisesti hyötyä usean vuoden ajan. Niin nopeasti teknologia ei kehity, ettäkö malli vanhenisi muutamassa vuodessa käyttökelvottomaksi. Toisaalta ei ole myöskään järkeä maksaa sellaisista ominaisuuksista, joita ei tule käyttämään ja tarvitsemaan.

Langattomia nappikuulokkeita saa edullisemmillaan noin 20 eurolla, kun taas premium-tason malleista voi pulittaa useita satoja euroja. Premium-tason korvan ympärille asettuvista malleista voi joutua maksamaan lähemmäs 1 000 euroa, mutta sellaiset onkin pääasiassa tarkoitettu studio- ja ammattikäyttöön.

Erityisominaisuudet, kuten vedenkestävyys, ääniavustaja ja sisäänrakennettu mikrofoni puheluja varten nostavat nopeasti hintaa.

Suosittelumme parhaiksi langattomiksi kuulokkeiksi on Sony WH-1000XM5*.

Vastamelu kuulokkeet (aktiiviset ja passiiviset)

Vastamelu kuulokkeet on suunniteltu vähentämään tai eliminoimaan ei-toivotut taustamelut, jolloin käyttäjä voi keskittyä kuuntelemaansa ääneen tai vaihtoehtoisesti vain nauttia hiljaisuudesta. Vastamelukuulokkeita ostaessa on hyvä tiedostaa aktiivisten ja passiivisten kuulokkeiden ero.

Aktiivisessa vastameluteknologiassa kuulokkeet käyttävät mikrofoneja keräämään ympäröivää ääntä. Tämä edistyksellinen elektroniikka analysoi sitten tämän melun ja luo vastakkaisen ääniaallon, joka kumoaa alkuperäisen melun. Mitä matalammista taajuuksista puhutaan, sitä paremmin tämä teknologia toimii.

Hinnaltaan huokeampi passiivinen vastameluteknologia perustuu sen sijaan ainoastaan kuulokkeiden fyysiseen rakenteeseen. Paksut, tiiviit korvatyynyt eristävät korvan ympäröivästä melusta, vähentäen ei-toivottujen äänien kuulemista. Tehokkuudeltaan passiiviset mallit eivät vedä vertoja aktiivisille, mutta toisaalta tämä näkyy myös hinnassa. Itse asiassa monet uudet mallit yhdistävät sekä aktiivisen että passiivisen teknologian tarjotakseen käyttäjälle parhaan mahdollisen kokemuksen.

Vastamelukuulokkeita harvemmin ostetaan hetken mielijohteesta, vaan usein käyttäjä kärsii melusta jossakin tietyssä tilanteessa. Näistä malleista on hyötyä esimerkiksi junissa matkustaville, jotka haluat keskittyä töihin ympäröivästä melusta huolimatta. Moni kärsii melusta myös avokonttorissa, ja ellei omaan työhuoneeseen ja -rauhaan ole mahdollisuutta, vastamelu kuulokkeet voivat olla paras ratkaisu ongelmaan.

Hinta

Vastamelukuulokkeiden hinnat vaihtelevat laajasti riippuen niiden teknologisista ominaisuuksista, laadusta ja brändistä. Joitakin edullisia malleja voi löytää hintaluokasta 50–100 euroa, mutta ne saattavat tarjota vain perustason melunvaimennuksen ja äänenlaadun.

Keskihintaiset vastamelu kuulokkeet, jotka tarjoavat paremman äänenlaadun ja tehokkaamman melunvaimennuksen, liikkuvat sitten satasesta muutamaan sataan euroon. Premium-luokan vastamelu kuulokkeet, jotka ovat usein huippulaadukkaita sekä äänen että melunvaimennuksen suhteen ja saattavat sisältää muita edistyneitä ominaisuuksia, voivat maksaa muutamasta sadasta eurosta jopa tuhanteen euroon. Vaikka hinta korreloikin usein laadun kanssa, on syytä pohtia, tarvitseeko todella kaikkia kalliiden mallien ominaisuuksia.

Hinnat voivat kuulostaa kalliilta, mutta vastamelu kuulokkeet ostetaan tyypillisesti useiksi vuosiksi. Yleisesti ottaen aktiiviset vastamelu kuulokkeet ovat passiivisia kalliimpia. Syynä tähän on se, että aktiivisissa vastamelukuulokkeissa on sisäänrakennettu elektroniikka ja mikrofonit, joiden avulla melu voidaan blokata paremmin.

Miten Bluetooth-kuulokkeet toimivat käytössä?

Langattomat kuulokkeet, kuten Bluetooth-kuulokkeet tai vastamelukuulokkeet, & niiden käyttö on yksinkertaista, ja uudetkin käyttäjät oppivat mekanismin hetkessä. Joskus ongelmia voi ilmetä kuitenkin parituksessa ja kuulokkeiden yhdistämisessä omaan laitteeseen. Tässä nopeasti selitettynä Bluetooth-kuulokkeet käyttöopas:

1. Lataaminen

Ennen kuin alat käyttämään kuulokkeita, varmista, että kuulokkeet ovat täysin ladattuja. Lataus onnistuu mallista riippuen joko USB-kaapelin avulla tai langattomasti.

2. Paritusmoodi

Käyttämisen aloittamiseksi sinun on asetettava kuulokkeet paritusmoodiin, jotta ne voidaan yhdistää puhelimeesi tai muuhun laitteeseesi. Tämä voi onnistua esimerkiksi pitämällä virtanappia pohjassa parin sekunnin ajan, kunnes kuulet äänimerkin. Jotkin mallit menevät automaattisesti paritusmoodiin, kun ne käynnistetään ensimmäistä kertaa.

3. Yhdistäminen laitteeseen

Avaa puhelimesi tai muun laitteesi Bluetooth-asetukset. Näet sitten kuulokkeesi saatavilla olevien laitteiden listasta ja voit valita ne yhdistämistä varten. Jotkin mallit vaativat PIN-koodin syöttämistä tässä vaiheessa. Laitteessa näkyy tavalla tai toisella se, että yhteys on muodostunut.

4. Musiikin tai äänikirjojen kuuntelu

Yllä olevien vaiheiden jälkeen voit jo kuunnella musiikkia, podcasteja, parhaita äänikirjoja Storytel-palvelun kautta* tai katsella elokuvia äänien kanssa. Monet Bluetooth-kuulokkeet sisältävät mahdollisuuden säätää äänenvoimakkuutta ja vaihtaa kappaletta. Mitä kalliimmasta mallista kyse, sitä enemmän siinä on todennäköisesti säätömahdollisuuksia.

Parhaat langattomat kuulokkeet



5. Puheluiden vastaanottaminen

Kuulokkeita ostaessa yksi oleellisimmista kysymyksistä on, aiotko käyttää niitä myös puhelinsoittoihin. Monissa kuulokkeissa on sisäänrakennettu mikrofoni, jolloin puhelut onnistuvat kätevästi.

6. Lataaminen ja sammuttaminen

Kun et käytä kuulokkeita, sammuta ne säästääksesi virtaa. Nykyaikaiset mallit voivat kestää pitkäänkin lataamatta, kunhan et pidä niitä turhaan päällä.

Ensimmäisen käyttökerran jälkeen kuulokkeet yhdistyvät normaalisti automaattisesti laitteeseesi, kun kytket virran päälle ja Bluetooth on aktivoitu. Muista myös säilyttää pakkauksen mukana tulevat käyttöohjeet siltä varalta, että esimerkiksi yhteyden muodostumisessa ilmenee ongelmia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *